Relatie-bemiddeling
Een relatie kan onder zo’n grote druk komen te staan dat er echt wat moet gebeuren. De oorzaken hiervoor zijn voor een ieder weer anders. Zo kan sleur en verveling in een langdurige relatie een onaangename rol gaan spelen, maar ook financiële problemen, ziekte van één van de partners, overlijden van een dierbare of verliefd worden op een ander zijn veelgehoorde redenen. In plaats van een echtscheiding, doen veel koppels een poging om de verbinding te herstellen.
Als er echt wat aan je relatie moet gebeuren, kun je naar een relatietherapeut gaan, maar heb je ook weleens aan relatiebemiddeling bij de mediator gedacht? Dat is minder zwaar dan therapie, maar vaak net zo doeltreffend. Zeker als je iemand bent die graag doelgerichte en praktische oplossingen aangereikt krijgt, neem dan contact op.
Communicatie is de sleutel tot succes
Gevoelens met elkaar bespreken
Veelal ontstaan conflicten doordat mensen hun interpretatie van de werkelijkheid als werkelijkheid zien. Misschien is deze werkelijkheid wel anders? Het is daarom belangrijk om je gevoelens op tafel te leggen. En hierover met de andere partij in gesprek te gaan. Alleen in een open en eerlijk gesprek kunnen jullie weer tot elkaar komen.
Het proces
Tijdens conflicten vormen we aannames over de motieven en intenties van de ander. Dit noemen we attributies. Deze attributies beïnvloeden onze interpretatie van de situatie en zijn vatbaar voor allerlei vertekeningen. Wanneer we tijdens een conflict het gedrag van de ander te veel toeschrijven aan persoonlijke eigenschappen en de invloed van de situatie onderschatten, is er sprake van een fundamentele attributiefout. Het effect van de verschillende vertekeningen neemt doorgaans toe tijdens de duur van het conflict. Hierdoor kan het conflict verder escaleren. Het is daarom belangrijk om bij de eerste signalen het gesprek met elkaar aan te gaan.
Conflictoplossing
Er zijn meer strategieën mogelijk om conflicten op te lossen. Of we het nu proberen via onderhandeling, via het uitoefenen van sterke druk of door er juist voor weg te lopen, er komt altijd een keer een einde aan het conflict. Om de onderhandelingsstrategie (problem solving) kansrijk te maken, moet het vertrouwen worden hersteld. Immers, wanneer jullie elkaar niet vertrouwen, zullen jullie ook niet in staat zijn om op een constructieve wijze een gesprek met elkaar te voeren. Om het vertrouwen te kunnen herstellen zijn de volgende factoren van belang:
- Open communicatie
- Consistentie tussen het gedrag van betrokkene(n) en zijn intenties
- Beantwoorden van het gedrag van de ander. Het zogeheten tit-for-tat-strategie
Het Relatiebemiddelingstraject
Stap 1: Een eerste kennismaking
Het eerste verkennend gesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets.
Tijdens het eerste gesprek kom je alleen of je komt samen. Dat beslis je zelf. Tijdens dit gesprek wordt de problematiek geschetst en het doel van het traject duidelijk gesteld: hoe wil ik me na afloop voelen? Waar wil ik met mijn relatie staan?
In functie hiervan wordt de doorlooptijd bepaald. Aan het eind van het eerste gesprek beslis je of je het traject voort wil zetten of niet.
Het verloop van het kennismakingsgesprek.
- Kennismaking
- Wij bespreken jullie situatie, hulpvraag en verwachtingen
- Bespreking van het bemiddelingstraject
- Vaste prijs voor het volledige traject
- Je beslist (dan of later) of je al dan niet het traject opstart
Stap 2: Start van de Relatiebemiddeling
Waar er tijdens het kennismakingsgesprek aandacht ging naar jullie situatie zoals die tot op vandaag was, start het relatiebemiddelingstraject met een blik op de toekomst. In de eerste sessie van het traject ga ik met jullie terug naar het begin van jullie relatie. Ik wil graag weten hoe jullie elkaar hebben leren kennen en waar jullie destijds bij elkaar voor zijn gevallen. Wij gaan een tijdlijn schetsen, zodat duidelijk wordt waar het is misgegaan en waarom.
Stap 3: De Gesprekken
Elke relatie is anders en daarom is er niet één handleiding. Toch ben je niet alleen in hetgeen jullie meemaken.
Thema’s die veelal aan bod komen, zijn:
- Wat ervaar jij, wat ervaart jouw partner?
- Jullie belangen worden in beeld gebracht
- Het definiëren van jullie probleem
- De gewenste situatie definiëren
- Oplossingsmogelijkheden creëren
- Hoe, wanneer en waarom kunnen jullie elkaar ondersteunen? En wat hebben jullie nog meer nodig aan hulp?
- Stand van zaken. Waar staan we, samen en als individu?
- Beslissen over jullie toekomst
- Kunnen en willen jullie de relatie voortzetten en werken met de verworven inzichten?
Emergency coaching
Tussen de sessies door ben ik er voor jullie: komen jullie even een crisissituatie te staan, zitten jullie vast in een oefening die je tussen de sessies door dient te maken, hebben jullie de behoefte om te ventileren en constructieve feedback te krijgen? Dan kun je mij mailen of bellen en dan help ik jullie verder op weg.
Stap 4: Op eigen kracht verder
Na afloop van het relatiecoaching traject is het de bedoeling dat jullie voldoende tools in jullie gereedschapskist hebben en nieuwe inzichten hebben opgedaan om toekomstige situaties zelf te kunnen ondervangen.
Onze gegevens
Adres
Turfschip 17
8447 DM Heerenveen
Contact
0513 72 44 05
info@fidelizmediation.nl